Volgens de Griekse filosoof Aristoteles is alles op aarde samengesteld uit één of meer van de vier oerelementen: aarde, lucht, vuur en water. Deze vier elementen vertegenwoordigen een combinatie van twee van de vier basiseigenschappen: aarde is droog en koud, water is koud en vochtig, lucht is vochtig en warm, vuur is warm en droog.

Tegenwoordig weten wij dat alles is opgebouwd uit atomen. Waar Aristoteles wel gelijk in heeft gehad is dat de vier elementen warm of koud zijn, kortom zij bevatten energie.

Met moderne technologie kan de energie uit deze vier elementen worden onttrokken. Een goed voorbeeld is een warmtepomp. Hiermee kan energie onttrokken worden uit lucht, water of uit de aarde via een wisselaar. Gratis energie om uw woning of zwembad te verwarmen en uw tapwater voor een douche of bad op een heerlijke temperatuur te brengen.

Wanneer er zonnecollectoren worden aangesloten kan ook de gratis zonne-energie worden benut. Alle energiebronnen zijn in feite onuitputtelijk en voor iedereen toegankelijk. Naar soorten warmtepompsystemen.