Welke soorten warmtepompsystemen zijn er?

Aarde (water)

De meest toegepaste energiebron is het water in de bodem (aarde). Ten eerste omdat grondwater een goede opslag is voor warmte-energie. Ten tweede omdat zelfs in de koudste winterdagen grondwater een temperatuur heeft van + 7 °C tot + 12 °C. Deze warmtebron heeft dus het hele jaar voldoende energie om uw woning of gebouw te verwarmen. Er zijn twee mogelijkheden. Door middel van sondes of pompen wordt per meter 30 tot 100 Watt warmte aan de bodem onttrokken. De andere methode geschiedt met een horizontale wisselaar. Deze wisselaar wordt in de bodem geïnstalleerd op een diepte van 1,5 tot 2 m. Omdat de onttrokken warmte per m2 kleiner is (10 – 40 Watt/m2) is een grote oppervlakte nodig.

Lucht

Lucht is overal voorhanden. Met de lucht/water warmtepompen kan energie uit lucht worden onttrokken. Een groot voordeel van dit systeem is de eenvoudige installatie, weinig binnenruimte en lage aanschafkosten. Lucht heeft als warmtebron wel één nadeel. Wanneer het koud is, is de meeste verwarming nodig, terwijl het rendement dan het laagst is. Daarom is meestal een combinatie met een andere warmtebron nodig.

Zon

Zonnecollectoren zijn een ideale oplossing om het rendement van het warmtepompsysteem te verhogen. In verband met de wisselende weersomstandigheden wordt een zonnecollector meestal gecombineerd met een andere warmtebron. Toepassing van zonnecollectoren heeft een gemiddelde terugverdientijd van ?? jaar